2016-02-09
Dieta, która wzmacnia odporność i siły obronne organizmu

W okresie wzmożonych przeziębień jak najczęściej sięgajmy po witaminę C, której zadaniem jest obrona komórek organizmu przed zniszczeniami i infekcjami. Świeże owoce i warzywa są bogatym źródłem tej witaminy i antyoksydantów. Niedobór witaminy C w organizmie jest o wiele rzadziej spotykany niż niedobór żelaza, który jest równie istotny przy zwiększaniu odporności. Żelazo w organizmie człowieka pełni wiele istotnych funkcji - między innymi wzmacnia organizm, niweluje uczucie zmęczenia oraz zapobiega anemii. Główne źródła żelaza to: wątróbka, mięso wieprzowe i wołowe, owoce morza, fasola, groch, soja, żółtko jaj, brokuły, szpinak i sałata. Istotne jest, aby codzienna dieta była maksymalnie bogata w kolorowe warzywa. Buraczki, słodkie ziemniaki, brokuły, marchew, czerwona papryka, dynia są doskonałym źródłem witamin szczególnie potrzebnych w okresie jesienno-zimowym.

Top 6 produktów zwiększających odporność organizmu jesienią i zimą:

  •     Brokuły – bogate źródło antyoksydantów, wapnia i potasu.
  •     Czerwona papryka – źródło witaminy C, B, wapnia, potasu, żelaza i magnezu.
  •     Kiwi - jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
  •     Borówki – zawierają najwięcej antyoksydantów wśród świeżych owoców.
  •     Szpinak – dostarcza żelazo, magnez, witaminę C, kwas foliowy.
  •     Chuda wołowina – źródło żelaza.

Marta Piotrowska

Dietetyk

 

Powrót