2016-05-31
Gluten – przyjaciel czy wróg?

Gluten jest białkiem występującym w niektórych zbożach - pszenicy, jęczmieniu czy też życie. Ze względu na zanieczyszczenia powstające w czasie produkcji, owies także traktowany jest jako źródło glutenu. Pod względem technologicznym powyższe białko odpowiada za nadanie ciastu porowatej struktury. To dzięki niemu bułki, ciastka
i makarony są elastyczne i sprężyste. Jednak od niedawna w prasie dominuje pogląd, iż to właśnie gluten powoduje u wielu osób złe samopoczucie oraz przybieranie nadmiernych kilogramów.

Jak jest naprawdę? Czy dieta pozbawiona glutenu jest odpowiednia dla wszystkich? Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z menu wszystkich produktów i potraw zawierających w swoim składzie gluten, także produktów naturalnie bezglutenowych, do których został on dodany w procesie technologicznym. Przykładami takich produktów są: wędliny, paczkowane mięsa,  słodycze,  jogurty,  koncentraty sosów, suszone owoce
i wiele innych. 

Decydując się na dietę bezglutenową musisz pamiętać, iż eliminacja produktów zbożowych zawierających gluten bez wprowadzenia do diety odpowiednich zamienników może prowadzić do wielu niedoborów witamin i składników mineralnych. Sama eliminacja glutenu także nie sprawi, że zaczniesz chudnąć.
To nie gluten odpowiedzialny jest za wzrost masy ciała, a cukier i tłuszcz, który zwykle dodawany jest do wypieków. Jeżeli w Twojej diecie dominują ciasta
i słodkie bułeczki to właśnie one - a nie gluten - odpowiedzialne są za wzrost masy ciała.

Pamiętaj, że menu pozbawione glutenu jest warunkiem niezbędnym do utrzymania zdrowia dla osób u których stwierdzono celiakię lub nadwrażliwość na gluten (potwierdzoną badaniami).  W przypadku zdrowych osób przejście na dietę bezglutenową jest bardzo poważną decyzją.

Ewelina Kozłowska

Dietetyk

Powrót