Złe nawyki żywieniowe i brak aktywności fizycznej mogą spowolnić przemianę materii, a co za tym idzie zaburzyć proces odchudzania lub nawet skutkować przybieraniem na wadze. Warto zatem wiedzieć jak pobudzić metabolizm, aby uniknąć niepożądanych efektów nieprawidłowego odżywiania oraz poznać listę produktów, które przyspieszają, a które spowalniają przemianę materii.
Nawyki, które pobudzają przemianę materii
Często zaleca się wypijanie szklanki wody z cytryną rano, zaraz po przebudzeniu, na czczo. Woda pobudzi nasz organizm do efektywniejszej pracy, cytryna zaś pomoże oczyścić go z toksyn. Kolejnym sposobem na spowolniony metabolizm jest naprzemienny prysznic – zmieniając temperaturę wody co 45 sekund przyspieszamy krążenie krwi w naszym organizmie, co przekłada się na szybszą przemianę materii. Natomiast jeśli chodzi o częstotliwość spożywania posiłków, to zalecane jest spożywanie pięciu posiłków dziennie w regularnych odstępach czasowych.
Produkty, które przyspieszają metabolizm
Błonnik jest naszym sprzymierzeńcem w walce ze spowolnionym metabolizmem – oczyszcza przewód pokarmowy z toksyn i poprawia perystaltykę jelit. Produkty bogate w błonnik to głównie zboża, kasze oraz rośliny strączkowe. Chcąc przyspieszyć metabolizm, powinniśmy sięgać także po owoce, takie jak jabłka, pomarańcze, grejpfruty, gruszki czy śliwki, oraz warzywa: szpinak, groszek, brokuły, brukselkę. Przygotowując potrawy powinniśmy natomiast wybierać olej kokosowy, ponieważ zawiera on średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe i jest łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu. Wymieniając produkty przyspieszające metabolizm nie można zapomnieć o zielonej herbacie – dzięki zawartości katechin – silnych przeciwutleniaczy, ma ona zbawienne działanie na nasz organizm. Aby uzyskać optymalny efekt, zaleca się picie 4 filiżanek tego napoju dziennie.
Przyprawy przyspieszające przemianę materii
Przyprawy, takie jak pieprz, cynamon, curry czy ostra papryka, znane są ze swoich właściwości przyspieszających przemianę materii (substancją odpowiedzialną za ich ostry smak jest kapsaicyna). Doprawiając potrawy nie tylko poprawiamy ich walory smakowe, ale również pomagamy swojemu organizmowi spalać kalorie. Dodatkową zaletą ostrych potraw jest to, że sprawiają, iż czujemy się najedzeni szybciej, a w konsekwencji jemy mniej. Innym smacznym dodatkiem pobudzającym metabolizm jest czosnek. Warto włączyć go do diety nie tylko ze względu na jego wpływ na metabolizm, ale także z powodu jego przeciwzapalnych i antynowotworowych właściwości.
Zamiast produktów light – czekolada!
Coraz więcej badań wykazuje, że spożywanie produktów light ma raczej negatywne skutki na nasz organizm i przemianę materii. Produkty bez cukru dają efekt spowalniający metabolizm – nie dostarczają co prawda kalorii, ale mogą upośledzać sposób, w jaki organizm radzi sobie z rozkładaniem cukrów. Jeśli dopadnie nas ochota na coś słodkiego, lepiej sięgnąć po czekoladę – zaspokajamy wówczas zachciankę i jednocześnie dodajemy sobie energii oraz wspomagamy metabolizm. Kluczowy jest tu jednak fakt, aby wybrać gorzką czekoladę z wysoką zawartością kakao – ta mleczna, nadziewana, zawiera stosunkowo niewiele tego cennego składnika, a za to spore ilości cukru.
Czas pobudzić metabolizm!
Jak widać, produktów przyspieszających metabolizm jest tak wiele, że z pewnością każdy znajdzie coś, co przypadnie mu do gustu. Nawet z pozoru błahe zmiany w jadłospisie, nieznaczna zmiana nawyków, mogą pomóc nam uratować rozleniwiony organizm. Jednak dieta to nie wszystko. Najważniejszym sposobem na pobudzenie przemiany materii jest aktywność fizyczna. To właśnie ruch podnosi zapotrzebowanie na energię, a kalorie, których dostarczamy organizmowi, spalane są na bieżąco. Wiedza o tym, jakie produkty przyspieszają metabolizm, połączona ze zbilansowaną dietą i odpowiednią ilością ruchu sprawi, że spowolniona przemiana materii stanie się echem przeszłości.
Agnieszka Wasiluk,
Źródło: portal RodzinaZdrowia.pl