Karnawał, a szczególnie Tłusty Czwartek, to czas kulinarnej rozpusty. Jak możemy sobie pomóc w tym dniu i nie odczuwać negatywnych skutków przejedzenia?
- Słodki moment powinien być tylko jeden w ciągu dnia. Po słodycze najlepiej sięgać między godziną 11 a 13, kiedy trzustka, zajmująca się metabolizowaniem cukru, jest najbardziej wydolna. Wieczorem słodycze powodują bezsenność - cukier jest sygnałem dla mózgu, że ma pracować, nie odpoczywać.
- Używajmy ziół wspomagających trawienie – warto polubić imbir, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek i cynamon.
- Pijmy dużo wody mineralnej, czarnej herbaty, naparu z melisy i mięty – stymulują wydzielanie żółci i soków trawiennych
- Jeśli mamy słabość do ciast i ciasteczek, pieczmy je samemu. Przy produkcji słodyczy stosuje się najtańszy tłuszcz, który w połączeniu z cukrem i mąką powoduje trudno strawne połączenie. Jeśli pieczesz sam, przynajmniej wiesz, co jesz.
- Jeśli jesteś głodny, zjedz obiad, nie pączka. Po zjedzeniu słodkiej przekąski szybko przestaje nam się chcieć jeść, ale po krótkim czasie znów dopada nas głód i znów mamy ochotę na słodycze, a nie inne rzeczy. Robi się błędne koło. Słodycze jemy na deser.
- W przypadku niestrawności wywołanej przejedzeniem dobrze jest poprosić o pomoc Farmaceutę – poleci skuteczny i bezpieczny preparat!